Kodosa | Bewust Duurzame Keuzes

Kodosa maakt Bewust Duurzame Keuzes, dat is essentieel in de huidige maatschappij. Wij zijn voor duurzaam en tegen verspilling.

Maar wat betekent Bewust? Met bewust kan verschillende dingen worden bedoeld –> waarnemen en ervaren, iets beseffen, opzettelijk, weloverwogen.
Tegenwoordig wordt ‘bewust’ veel gebruikt als ‘verantwoord’.
In de zin van: een verantwoorde keus /een bewuste keus. Het betreft keuzes welke bijvoorbeeld grotendeels of volledig gerecycled en/of ecologisch verantwoord zijn.
Dus welke weinig tot geen negatieve impact hebben op het milieu, de omgeving of het direct eigen gestel.

Voor ‘iets beseffen / je er van bewust zijn’ is eerst ‘bewustwording’ nodig.
Iets wat voorkomt uit de maatschappelijke betrokkenheid (Kodosa | Maatschappelijk betrokken)
In onze huidige maatschappij zijn ‘Bewust’ en ‘Duurzaam’ een duidelijk en zeer belangrijk aspect. Veel producten/productieprocessen zijn voor het milieu namelijk een grote belasting. Daarnaast zijn wij met z’n allen verantwoordelijk voor een enorme bergafval. Vooral het plastic (met name het zwerfvuil) is een groot probleem.
De Plastic Soup Foundation probeert daar, door middel van educatie en praktische acties en initiatieven, verandering in te brengen. Een bittere noodzaak!
Vandaar dat dat 1 van onze 3 goede doelen is welke wij structureel door middel van donaties steunen. (Kodosa | Goede doelen)

Mate van Bewustwording

Het bewust of verantwoord bezig zijn leidt regelmatig tot discussies. Waarschijnlijk omdat de intensiteit/noodzaak daarvan verschillend wordt ervaren.
Sommige mensen zijn erg gedreven, zij voeren bewuste en verantwoorde keuzes op alle aspecten in hun dagelijks leven door. Geweldig! (Maar laat anderen ook in hun waarde.) Daar tegenover verdiepen anderen mensen zich er absoluut niet in. Of ze proberen het zelfs te negeren of bagatelliseren. Jammer! (een stukje bewustwording/erkenning zou fijn zijn.) Het lijkt er op dat de grootste groep daar tussen in zit. Dat er langzaam aan steeds meer bewuste keuzes worden gemaakt en er structurele veranderingen worden gecreëerd en doorgevoerd.

Een waar en duidelijk citaat: “We don’t need a handful of people doing zero waste perfectly. We need millions of people doing it imperfectly.”

Onze Bewust Duurzame Keuzes

* Wij maken gebruik van milieuvriendelijke verpakkingen en wanneer nodig biologisch afbreekbaar opvulmateriaal.
(Deze kopen wij bewust bij RAJA, zo steunen we daarmee ook het Actieprogramma Vrouwen en Milieu)
* Printpapier Eco-Logical met Ecolabel. (Daarmee wordt bijgedragen aan behoud van het milieu en de zo belangrijke biodiversiteit.)
* Voor het invoeren van onze producten maakt Kodosa bewust gebruik van treinvracht, ook wel spoorwegvracht.
(Dat is de minst milieubelastende transportmethode.)
* Het pand waar Kodosa is gevestigd is voorzien van zonnepanelen.
* Verkoop van de B-keuze A-kwaliteit Platte Raamkruk.
(Vanuit onze gedachte: voor duurzaam en tegen verspilling!)

Kodosa is bewust niet gericht op een impulsaankoop. Wij vinden het fijn wanneer elke aankoop een overdachte, bewuste keuze is. Dat het een waardevolle, duurzame aankoop is! Onze Platte Raamkruk voldoet daar volledig aan. Deze is stevig en degelijk, zo goed als onverslijtbaar, met recht duurzaam.

Kijk eens op [Milieu Centraal | Slimmer online shoppen]. Verder is dat ook een fijne, goede website. Het bevat veel tips en adviezen op het gebied van besparingen en milieubewuste keuzes.

De berg afval die wij met z’n allen produceren is tenslotte al groot genoeg.