Het verschil tussen nieuw en gerecycled hout.

Tegenwoordig wordt er steeds meer gebruik gemaakt van gerecycled hout. Voor het maken van bijvoorbeeld meubels en decoraties. Ook voor andere toepassingen kan het zeer geschikt zijn. Maar wat is het verschil tussen nieuw en gerecycled hout?

Gerecycled hout.

Gerecycled hout is herkomstig van onder andere van oude gebouwen, fabrieken, boten en bielzen van spoorwegen. Dit hout heeft dus al een heel leven achter zich, een rijke geschiedenis. Het is ooit gemaakt voor een functie, bijvoorbeeld een balk van een dak, een vloer of wand. Dat het hout in die functie overbodig is geworden betekent niet dat we het maar als afval moeten zien. Het teruggewonnen hout kan nog op vele manieren nuttig zijn. Dat is juist het voordeel van hout ten opzichte van vele andere materialen. Het is goed en relatief eenvoudig te bewerken. Daardoor kan het weer op een andere plek, of voor een totaal andere functie gebruikt worden. Het teruggewonnen hout kan zo bewerkt worden dat het er weer als nieuw uit ziet. Tegenwoordig wordt er vaak gekozen dat niet te doen, maar juist de geschiedenis van het hout te laten zien. De veroudering en enige gebruikssporen geven het teruggewonnen hout juist die prachtige authentieke look.

Nieuw hout.

Nieuw hout heeft niet eerder een functie gehad. Er zijn rechtstreeks bomen voor gekapt, de houtwinning. Vervolgens worden daar houtproducten van vervaardigd zoals balken en planken.
Om aan de huidige vraag naar nieuw hout te voldoen is er veel houtwinning nodig. Eén boom moet jaren groeien om voldoende hout te produceren. Natuurlijk heeft hij jaren onze co2 opgeslokt en omgezet in zuurstof, maar in 1 keer word hij gekapt. En niet alleen die boom, maar volledige bossen en wouden. Ontbossing is een groot probleem want bomen zijn essentieel voor onze samenleving. We kennen allemaal de problemen in de regenwouden, maar overal ter wereld wordt er bos gekapt. De afgelopen jaren is er wereldwijd gemiddeld een oppervlak zo groot als 5x Nederland aan bebossing verdwenen. Dat heeft rechtstreeks een grote impact op ons milieu.
Ook de enorm belangrijke biodiversiteit heeft er flink onder te lijden. Lees hier meer over
het cruciale belang van biodiversiteit.

Ontbossing is een groot probleem

Om de grootste problemen van houtwinning op te vangen zijn er tegenwoordig beheerde bossen, de productiebossen. Hout uit beheerde bossen wordt duurzaam of verantwoord geproduceerd hout genoemd. Ook wordt vaak de term gecertificeerd hout gebruikt. Verantwoord gekapt hout heeft een stuk minder negatieve impact op ons milieu en de biodiversiteit. Het nadeel is wel dat ‘echte’ natuur moet wijken voor productiebossen.

De onderstaande certificaten/keurmerken bieden de garantie dat het hout (of houtproduct) daadwerkelijk afkomstig is uit een beheerd bos.

Keurmerk voor gecetificeerd hout                          Keurmerk voor gecetificeerd hout


Gerecycled hout is duurzaam, uniek en authentiek.

 Dat het gebruik van gerecycled hout steeds meer in opkomst is zeer positief. Het hout is tenslotte al aanwezig, boomkap is niet nodig. Naast de ecologische voordelen, de duurzaamheid, heeft gerecycled hout een prachtig rustiek karakter. Vooral meubels en decoratie artikelen lenen zich goed om gedeeltelijk of in zijn geheel gemaakt te worden van gerecycled hout. Een bewuste en duurzame keus om daar voor teruggewonnen hout te gebruiken. Daarbij wordt elke creatie uniek! De veroudering en enige gebruikssporen zorgen namelijk juist voor een prachtige authentieke look.

Kies jij ook graag voor een duurzaam en authentiek meubelstuk?
Hier vind je
meubels van gerecycled hout.
Een ruime keus in meubelen, diverse stijlen en maten, voor het ultieme woongenot.
Met welk uniek meubelstuk geef jij een boost aan jouw woonkamer?