Kodosa | Bewust assortiment

Kodosa heeft een bewust assortiment.
Maar wat betekent Bewust? Met bewust kan verschillende dingen worden bedoeld –> waarnemen en ervaren, iets beseffen, opzettelijk, weloverwogen.
Tegenwoordig wordt ‘bewust’ veel gebruikt als ‘verantwoord’. In de zin van: een verantwoorde keus /een bewuste keus. Het betreft dan producten welke grotendeels of volledig biologisch en/of ecologisch verantwoord zijn. Dus welke weinig tot geen negatieve impact hebben op het milieu, de omgeving of het direct eigen gestel.

Voor ‘iets beseffen / je er van bewust zijn’ is eerst ‘bewustwording’ nodig.
Iets wat voorkomt uit de maatschappelijke betrokkenheid
(Kodosa | Maatschappelijk betrokken)
In onze huidige maatschappij is het een duidelijk aanwezig aspect op verschillende gebieden en niveaus. Veel producten/productieprocessen zijn voor het milieu namelijk een grote belasting. Daarnaast zijn wij met z’n allen verantwoordelijk voor een enorme bergafval. Vooral het plastic (met name het zwerfvuil) is een groot probleem. De Plastic Soup Foundation probeert daar, door middel van educatie en praktische acties en initiatieven, verandering in te brengen. Een bittere noodzaak! Vandaar dat dat 1 van onze 3 goede doelen is welke wij steunen. (Kodosa | Goede doelen)

Het bewust of verantwoord bezig zijn leidt regelmatig tot discussies. Waarschijnlijk omdat de intensiteit/noodzaak daarvan verschillend wordt ervaren.
Sommige mensen zijn erg gedreven, deze voeren bewuste en verantwoorde keuzes op alle aspecten in hun dagelijks leven door. Geweldig! (Maar laat anderen ook in hun waarde.) Daar tegenover verdiepen anderen mensen zich er absoluut niet in, proberen het zelfs te negeren of bagatelliseren. Jammer! (een stukje bewustwording/erkenning zou fijn zijn.) Het lijkt er op dat de grootste groep daar tussen in zit. Dat er langzaamaan steeds meer bewuste keuzes worden gemaakt en er structurele veranderingen worden gecreëerd en doorgevoerd.

Een waar en duidelijk citaat: “We don’t need a handful of people doing zero waste perfectly. We need millions of people doing it imperfectly.”

Ons ‘Bewust assortiment’ houdt in dat wij weloverwogen keuzes maken in het aanbod.
Veel artikelen zijn ecologisch en fairtrade (Eco | Fair) Dus milieuvriendelijk en op een eerlijke manier verworven en/of geproduceerd. Echter is niet het hele assortiment volledig ecologisch verantwoord. Wel is er continu gekozen voor duurzame producten in de ruimere zin. Dat betekent voor de categorie meubels en accessoires producten van materialen zoals glas, hout, metaal en steen en rubberwood.
Gezien de milieuproblemen rondom de kap van tropisch (hard)hout heeft Kodosa hier geen producten van in het assortiment. Wij kiezen bewust voor producten van Europese houtsoorten én Gerecycled Hout. Daarbij heeft gerecycled hout onze voorkeur (waarom dat zo is…) Het teruggewonnen hout bepaald dan ook voor een groot gedeelte ons assortiment. Aankopen welke verantwoord, duurzaam én hun geld waard zijn.
In de categorie speelgoed is er bijvoorbeeld, naast hout, ook bewust gekozen voor producten van kunststof. Echter altijd speelgoed van kwalitatief en degelijk hoogstaand nivo. Van bekende merken welke garant staan voor jarenlang speelplezier, met recht duurzaam te noemen. Niet voor niets kom je deze ook vaak tegen binnen instellingen, kinderopvang en scholen.
Ons gehele assortiment heeft steeds als uitgangspunt een lange levensduur. Dat aankopen duurzame aankopen zijn.
Bewust niet gericht op ‘lokkertjes’ en impulsaankopen. Wij vinden het dus ook fijn wanneer elke aankoop een overdachte, bewuste keuze is. Dat het een waardevolle aankoop is! Zodat er lang van genoten en gebruik van gemaakt gaat worden.

Kijk eens op [Milieu Centraal | Slimmer online shoppen]. Verder is dat ook een fijne, goede website. Het bevat veel tips en adviezen op het gebied van besparingen en milieubewuste keuzes.

De berg afval die wij met z’n allen produceren is al groot genoeg. Wij staan dan ook achter het recyclen en producten een nieuwe kans geven. Door bijvoorbeeld een bestaand product een andere functie te geven of op te knappen. Maar ook online weer te koop aanbieden is een goede optie.
Wat de één niet meer gebruikt kan voor een ander van veel waarde zijn!
Vandaar dat wij in ons assortiment ook met enige regelmaat ‘Nieuwe kans’ producten aanbieden. Van de door ons aangeboden producten is de conditie altijd in zeer goede staat. Wij zijn daarin zeer kritisch.
(Kodosa | Nieuwe kans)
Het aanbod daarin is zeer variabel, zowel in het soort artikelen als in de hoeveelheid. Ook kan het voorkomen dat er in deze categorie geen aanbod is. Simpelweg omdat wij niet weten wanneer we iets tegen komen wat daarin aan een onze criteria voldoet.

Daarnaast hebben wij er bewust voor gekozen om niet te werken met een eigen voorraad. De bestellingen gaan rechtstreeks vanaf onze leveranciers naar onze klanten. Daarmee wordt één keer voorraad verplaatsen/vervoeren overgeslagen….dus een minder grote belasting voor het milieu.
Tenslotte zijn het ook alle beetjes die helpen!

Wanneer wij er invloed op (kunnen) hebben wordt zo veel mogelijk gebruik gemaakt van hergebruikte dozen en productbescherming/opvul materiaal. Wanneer deze niet voorradig zijn worden de verpakking nieuw aangeschaft van gerecycled en/of biologisch materiaal.
Helaas ontkomen wij niet volledig aan plastic verpakkingen. Ondanks dat we keuzes maken in ons aanbod, een Bewust assortiment na streven. Producten kunnen dus, rechtstreeks vanaf een leverancier, voorzien van plastic bescherming bij je worden geleverd. In dat geval vragen wij je daar secuur mee om te gaan, eventueel te hergebruiken, of het goed te scheiden voor de afvalverwerking.
[Do’s en don’ts van plastic afval scheiden] , een nuttig artikel van Milieu Centraal.